miercuri, 25 martie 2015

Scrisoare deschisa catre mine...viitor cadru didactic in secolul XXI

Dragă viitor cadru didactic,


Ți-ai pus vreodată întrebarea ,,Sunt eu pregătit pentru noua etapă a vieții?" Ei bine, dacă nu ai facut încă acest lucru, ar trebui să reflectezi asupra responsabilitătilor pe care trebuie să ți le asumi atunci când te afli în fața unei clase de elevi/grupe de preșcolari.

Trebuie să fii constient că :

  •  Educația trebuie să se facă încă de la vârstă mică, atunci când copilul este maleabil. Același lucru îl fac și pictorii : când culoarea este umedă pot să picteze cu ușurință, în timp ce se usucă sarcina devine mult mai grea sau chiar imposibilă; 


  • Profesorul trebuie să fie motivat în ceea ce face, să spijine elevii în situații limită; 


  •  Profesorul trebuie să dea dovadă nu numai de pricepere cât și de afecțiune, de acceptare și stimulare atât verbală cât și gestuală „Un bun profesor este asemeni unei lumânări. El se mistuie pe sine însuși pentru a lumina calea altora" (Mustafa Kemal Atatürk);

  • Limbajul didactic trebuie să fie explicit, coerent, clar, cursiv și adaptat nivelului intelectual al clasei de elevi/grupei de copii;


  • Cuvântul poate fi unealtă prețioasă sau mijloc periculos, deoarece poate influența pozitiv sau negativ elevii; 

  • Menirea cadrului didactic nu este să  creeze elevi asemeni imaginii lui, ci să ajute elevii/copiii să-și creeze propria lor imagine. Astfel  cadrul didactic  joacă un rol important în inițierea tinerilor în  drumul vieții „Profesorul deschide uşa, dar trebuie să intri singur” (proverb chinezesc);


  • Capaciatea profesorului de a asculta părerile elevilor și de a-i antrenat în diverese discuții aduce un plus de eficiență în înțelegerea logică a informațiilor, a continuturilor , ajutând totoadată la creșterea gradului de încredere în sine;


  • Profesorul stimulează și întreține curiozitatea elevilor pentru lucruri noi, le modelelează comportamentele sociale și îi ajută să își găsească identitatea;


  • Un climat școlar pozitiv există atunci când toți membrii comunității școlare se simt în siguranță, incluși și acceptați și atunci când promovează intr-o manieră activă comportamente și interacțini pozitive;  

  • Principiile echității și ale educației  sunt integrate în mediul învățării pentru a contribui la un climat școlar pozitiv și la o cultură de respect mutual.  


Mă opresc aici....deși lista nu s-a terminat. Nu vreau ca toate acestea să devină pentru tine obligații, ci acțiuni satisfăcătoare.


Sper că nu te-am descurajat, însă pentru a fi un cadru didactic ,,fascinant" trebuie să cunoști și să accepți cu inima deschisă toate responabilitățile.

Să nu uiti niciodată că un copil va lua un pic din ființa ta în propria lui ființă!






Cu drag,

Sufletul





sâmbătă, 14 martie 2015

CURS 3 LMS-LEARNING MANAGEMENT SYSTEM

      

LMS-LEARNING MANAGEMENT SYSTEM



      In cardrul cursului 3, sustinit de domnul profesor Bogdan Logofatu, am aflat despre conceptul de LMS, despre evolutia  istorica, cat si despre implementarea LMS in cadrul Universitatii Bucuresti.







      LMS (Learning Management System)  este o aplicatie software ce indeplineste mai multe functii, precum: documentare, administrare, livrare de cursuri in format e-learning.
      Institutiile de invatamant, printre care si Universistatea Bucuresti, utilizeaza aceasta aplicatie pentru a le oferi studentilor cursuri on-line.

       Prezentarea sugestiva a istoriei LMS este surprinza in urmatoarea imagine:





      In perioada 2003-2013 in cadrul Departamentului CREDIS al Universitatii Bucuresti a fost proiectat, implementat si utilizat cu succes un sistem LMS "home made". Acest fapt se datoreaza profesorului universitar Bogdan Logofatu si programatorului Luca Corcotoi.








      Incepand cu anul 2010 Departamentu CREDIS, a evoluat, folosind platformele Google. Toate aceste platforme contribuie la o comunicare rapida si eficienta intre studentii si cadrele didactice si personalul administrativ. Principalele servicii web sunt: GMail, GDrive, GCalendar, GGroups.



      Dupa parerea mea, toate aceste servicii web enunmerate anterior sunt benefice, atat pentru studentii din Invatamantul la Distanta ,cat si pentru cei din Invatamantul la Zi.

      Desi sunt prezenta la cursurile si laboratoarele de IAC, in timpul liber accesez GDrive unde vizualizez suporturile de curs pentru a-mi reaminti unele lucruri sau pentru a-mi clarifica unele lacune.  Pe baza lectiile video am reusit sa-mi creez acest Blog.

vineri, 6 martie 2015

,,Invatamantul ar trebui astfel conceput, incat ceea ce ofera sa fie perceput ca un dar nepretuit, si nu ca o datorie apasatoare"-Albert Einstein

După părerea mea, acest citat ar trebui să reflecte adevărul, însă educația nu este percepută ca un dar, ci ca o datorie față de societate, față de familie etc....
 Școala ar trebui privită ca un spațiu  educațional , care dezvoltă și stimulează capacitățile intelectuale ale fiecăriu individ. Această educție ar trebui privită ca o șansa la viață, ca ,,o gură de aer" de care suntem dependenți și fără de care viața ne este îngreunată.

,,O școală în care profesorul nu învață și el e o absurditate"-Constantin Noică

Sunt de acord cu citatul lui Constantin Noică deoarece un dascăl de succes se perfecținoeaza în tot decursul vieții sale, căutând mereu răspunsuri la întrebări, experimentand  noi fapte, validand anumite convingeri.

Un profesor  de calitate  este un profesor  modern, deschis, maleabil, înțelegător și curajos, un profesor care acceptă că și el are de învățat de la elevii săi.



În ultima vreme se tot vorbește despre schimbare. Dar ce înseamnă această schimbare? 
LA CE SE REFERĂ EA? Cred că mulți și-au pus aceste întrebari. Cu siguranță răspunsurile sunt tot la noi, SCHIMBAREA SUNTEM NOI.

Fiecare individ trebuie sa se  adapteze la cerințele societății de astăzi.

De ce o postare in mediul online poate fi periculoasa?


Cei mai mulți dintre noi, în timpul liber pe care îl petrecem în fața calculatorului, rătăcim multe minute sau ore citind știri pe Facebook, vizitând diferite pagini sau urmărind clipuri amuzante ori emoționante.

Multe persoane ar considera un exemplu de falsitate, acestea fiind de părere că rețele de socializare au rolul de a te arăta lumii într-un mod mai intim – genul de persoane care consideră că cei din jur trebuie să știe când se întălnesc cu persoana iubită, ce au primit cu ocazia fiecărei aniversări sau sărbători, când se află în pat, ce mâncare au servit ultima dată, în ce culori și-au pictat unghiile, și ce localuri scumpe au vizitat în ultimele trei ore.

De cele mai multe ori însă, persoanele care apelează la acest gen de exprimare sunt persoane care au o dorință puternică de confirmare, din cauza lipsei de încredere

Așadar, o relație extreme de discutată pe pagina de Facebook poate ascunde lipsa încrederii în sine, sau în partener, caz în care aceasta este asociată uneori cu o „marcare a teritorilui”. Aceste postări „extra-personale” înseamnă de multe ori o dorință de a ieși în evidență, de a te integra și de a arata că și tu ai ceva special, pentru ca tu nu mănânci același fel de mâncare ca toți ceilalți, iar locurile pe care le frecventezi sunt deosebite din toate punctele de vedere.

joi, 5 martie 2015

CURS 2

     

 PEDAGOGIA IN SECOLUL XXI


       Astazi la cursul de Instruire asistata de calculator, domnul profesor Bogdan Logofatu ne-a vorbit despre pedagogia secolului XXI, despre  competentele unui profesor al secolului XXI, cat si despre tendintele actuale privind promovarea tehnologiilor in educatie, toate aceste fiind sustinute cu ajutorul imaginilor( asa cum spune domnul profesor ,, o imagine este mai sugestiva decat 1 000 de cuvinte"


       Termenul de ,,pedagogie" provine din gr ,,pais, paidos" care inseamna copil +,,agoge" care inseamna conducere.
       Noi toti, studenti, profesori, parinti, elevi traim in acest secol,un  secol al schimbarilor continue, al vremurilor incitante. De aceea trebuie, cu totii sa ne adaptam  oricarei schimbari si sa ne simtim confortabil in orice situatie noua.


        Profesorul secolului XXI  trebuie sa urmareasca asigurarea conditiilor necesare stimularii invatarii elevului si a efortului despus de acesta petru a ajunge la buna desfasurare a invatarii.
        Profesorul devine sursa de informare pentru elevi, fiind necesar sa indeplineasca mai multe cerinte, si anume:

  • sa se adapteze la nevoile elevilor sai
  • sa comunice cu elevii, dar si cu parintii acestora
  • sa invete
  • sa colaboreze
  • sa fie vizionar
  • sa-si asume rolul de lider
  • sa constituie un model pentru elevii sai


       Asa cum am specificam in introducere, domnul profesor ne-a vorbit si depre Taxonomia lui Bloom. In domeniul educatiei aceasta taxonomie este invocata in legatura cu  clasificarea obiectivelor  de invatare. In orice activitate instructiv-educativa, cadrul didactic trebuie sa identifice si sa stabileasca trei categorii de obiective, precum: obiective de natura cognitiva, de natura afectiva si obiective psihomotorii.


       Noile tehnologii digitale pot ajuta la atingerea acestor obiective ale taxonomiei. Urmatoarele imagini vor sugera acest lucru

In continuare voi prezenta noile tendinte privind promovarea tehnologiilor in educatie.















       Asadar, atat noi, studentii , cat si profesorii trebuie sa fim pregatiti si sa acceptam orice schimbare ce apare in viata noastra doarece aceasta ne conduce spre succes.



Avantajele folosirii tablei interactive in predarea lectiilor

https://www.youtube.com/watch?v=YUB8SJIJdsI



duminică, 1 martie 2015


        Conform datelor statistice la nivel mondial, se constată că din numărul total de copii un procent de 7-10% prezintă tulburări de învăţare, iar procentul cazurilor grave este de 3-5%. Unii specialişti consideră că tulburarea de învăţare nu este o boală, ci o modalitate specială de prelucrare a informaţiei, datorată dezvoltării şi funcţionării diferite de normal a sistemului nervos central.
        Aceasta idee inovatoare, consider ca este foarte benefica in invatamant deoarece acesti copii cu deficiente trebuie sustinuti si ajutati. Faptul ca telefoanele mobile ii pot ajuta pe dislexici sa citeasca cursiv, intr-un ritm normal si fara sacrificii reprezinta un mare ,,pas" spre succes.

      Este cert faptul ca testele standard ne ofera o viziune complexa si sigura asupra rezultatelor scolare. Sunt de acord cu citatul de mai sus, intrucat  noua tehnologie ofera sistemului educational cat mai multe cai de dezvoltare. Este si firesc faptul ca elevii care au acces la lectii sustinute cu ajutorul video-proiectorului, al tabletelor au parte de o variata experienta de invatare, in comparatie cu cei carora le lipsesc aceste instrumente.

Relatia dintre profesor si calculator

In ultimii ani, avansul tehnologic a promovat utilizarea calculatorului in procesul didactic, astfel instruirea asistata de calculator a devenit una dintre metodele de invatamant de baza in procesul didactic modern.
 Aceasta metoda didactica valorifica principiile de modelare si analiza ciobernetica a activitatii de instruire in contextul noilor tehnologii informatice si de comunicatii, caracteristice societatii contemporane.


      Drumul spre reusita in invatare este asigurat de coeziunea dintre cei trei participanti activi, si anume profesorul, elevul si calculatorul. Calculatorul preia multe dintre functiile si sarcinile , care, prin traditie apartineau profesorului. Mai mult calculatorul devine un mijloc de interventie directa in organizare situatiilor de invatare. Sau calculatorul poate indeplinii un rol de  tutorial, ajutand elevii sa progreseze mai repede si cu rezultate satisfacatoare.



      Insa  instruirea asistata de calculator ii ofera  profesorului disponibilitati de timp si posibilitati de a folosi acest timp ocupandu-se de organizarea invatarii, de structurarea continuturilor, de stimularea creativitatii elevilor.
      Astfel,  in acest context profesorul devine un consultant, dar si un coordonator  al procesului didactic.